Sianpuolukka

Sianpuolukka (Arctostaphylos uva-ursi) on monivuotinen, mattomaisesti kasvava varpu. Pääjuuresta lähtee matalia, jopa 100 cm pitkiä haaroja. Sianpuolukka kasvaa karuilla mailla koko Suomessa esimerkiksi kuivissa kangasmetsissä sekä hiekkakuoppien ja maanteiden reunamilla. Se muodostaa paikoin laajoja ja tiheitä kasvustoja.

Sianpuolukan kiiltävät, vahapintaiset ja talvehtivat lehdet ovat vastapuikeita eli niiden lapa kapenee lehden alaosaan päin. Suonisto muodostaa lehtilapaan selkeän verkkokuvion. Lehdet ovat varressa kierteisesti ja ne ovat ikivihreitä. Lehden reuna on sileä eikä siinä ole lehden alapinnalla puolukalle tyypillistä pilkkukuviota.

Sianpuolukka kukkii touko-kesäkuussa. Ruukkumaiset, nuokkuvat ja vaaleanpunaiset tai lähes valkeat kukat ovat terttuina versojen kärjissä. Pölyttyneet kukat muodostavat ensi pyöreän vihreän raakileen, joka kypsyessään tummuu kauniin kiiltävän punaiseksi. Se on pyöreähkö, mutta leveämpi pituuttaan ja näyttää hieman litistetyltä verrattuna puolukkaan. Marjan päädyssä ei ole sakaraista syvennystä kuten puolukalla, vaan pieni pistemäinen syvennys. Sianpuolukan marjat ovat jauhoisia ja mauttomia, joten niillä ei ole nykyään käyttöä.

 

Kuvat

Palvelun toteuttamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö