Lillukka

Lillukka (Rubus saxatilis) on yleisesti koko Suomessa esiintyvä hyönteispölytteinen, monivuotinen ruohokasvi. Sen kasvupaikkoja ovat lehdot, tuoreet kangasmetsät, kallioiset ja kiviset rinnemetsät, niityt ja pientareet. Lillukan pysty ja karhea varsi kasvaa 10–35 cm korkeaksi. Varren tyveltä lähtee jopa monimetrisiä rönsyjä, joiden avulla lillukka leviää erittäin tehokkaasti kasvullisesti. Lillukan lehtilapa on kolmisorminen ja vaaleanvihreät lehdykät ovat puikeita, toistamiseen teräväsahaisia.

Lillukka kukkii vaatimattomin, valkoisin kukin kesäkuussa. Kirkkaanpunaiset, kiiltävät, mehukkaat, 1–5-osaiset kerrannaisluumarjat ovat poimittavissa heinäkuun loppupuolelta syyskuuhun saakka. Kukan pölyttyminen on usein vaillinaista ja kasviin kehittyy vain yksittäisiä osahedelmiä. Jokaisen osahedelmän sisällä on yksi suurehko siemen. Marjominen jää usein niukaksi, joten marjojen kaupalliseen hyödyntämiseen ei ole juuri mahdollisuuksia.

Mesimarja (Rubus arcticus) muistuttaa lehdiltään lillukkaa, mutta mesimarjan kukat ovat punaiset ja versot rönsyttömät. Ahomansikalla (Fragaria vesca) on yhteen kertaan sahalaitaiset lehdet; lillukalla lehdet ovat toistamiseen terävästi sahalaitaisia.

Kuvat

Palvelun toteuttamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö